» Pi Dental » Nyitóoldal » K + F projekt kezdés

Projektazonosító: KFI_16-1-2017-0217

Projekt címe: Fogászati implantátum-felépítmény és csontpótlás megmunkálásáraalkalmas marógép kifejlesztése a Pi dental Fogászati Gyártó Kft.-nél.

Kedvezményezett neve: Pi dental Fogászati Gyártó Kft.

Projekt tartalmának bemutatása:

A Budapesten két év alatt megvalósuló projekt célja olyan marógép megtervezése és prototípusának elkészítése, mely alkalmas a fogorvosi rendelőkben a csontpótlások megfelelő formára történő kialakítására és fogtechnikában előforduló, fogpótlás készítésére használt anyagok megmunkálására. A projekt soránkifejlesztésre kerülő 5 tengelyes marógép újdonságtartalma, hogy képes a fogorvosok általi csontpótlás meglévő csontból történő kifaragására, így alkalmas a jelenleg ismert legkorszerűbb fogászati beavatkozás (implantáció) során szükséges fogmű elkészítésére. Jelen helyzetben, ha a fogorvos implantáció indikációja esetén a megfogyatkozott csontállományt szilárd csontpótlóval kívánja pótolni, akkor egy Ausztriában működő csontbankból tudja megrendelni a kifaragott pótlást. Projektünk ezen a helyzeten kíván változtatni úgy, hogy lehetővé teszi minden fogorvosi rendelő számára, hogy a berendezés megvásárlásával képessé váljon arra, hogy saját rendelőjében elvégezze csontpótlás kifaragását. A fejlesztés révén olyan eszközt adunk a fogorvos kezébe, melynek segítségével munkáját jelentős idő- és költségmegtakarítással végezheti, beszállítóktól való függését csökkentheti, így jelentős versenyelőnyre tesz szert. Számításaink szerint a berendezés megvásárlásának kezdeti költsége a végfelhasználók számára már egy-két éven belül megtérül.

A jelen fejlesztési projekt során a korábbi, a KMOP-1.1.4-09-2009-0014 számú projektünk K+F eredményeit hasznosítjuk, az ott kifejlesztett megmunkálási technológiákat alkalmazzuk és továbbfejlesztjük. A fejlesztést valós piaci igény hívta életre, hiszen a kétezres évek végétől rohamosan terjedő implantáció térnyerésével beszűkültek a négytengelyes marógép lehetőségei. Ez azért van, mert az implantátum beültetését követően előfordul, hogy a fogorvos szándékosan ferdén helyezi be az implantátumot, vagy, mert az implantátum a becsontosodást követően megváltoztatja helyzetét, a beültetett csonkok egymáshoz képest nagy szögeltéréseket mutatnak. Mivel a felépítménynek követnie kell ezeket szögeltéréseket, ezért ezekben az esetekben a felépítmények megmunkálása feltételezi a munkadarab (fogmű felépítmény) minden irányba történő, egyidejű elforgatását megmunkálás közben, amely sajnos a négy tengellyel történő megmunkálás esetén nem lehetséges. Ebben az esetben szükséges, hogy a befogott munkadarab (elkészítendő fogmű) az ötödik tengely mentén is elfordítható (billenthető) legyen. Ugyanebbe a sorba illeszkedik az a továbbfejlesztési kényszer is, hogy időközben rohamléptekben fejlődő implantációs eljárások szükségessé teszik az ezen eljáráshoz szükséges felépítmények fémből történő megmunkálását is. Ezért az öttengelyes marógépet úgy kell megtervezni, hogy alkalmas legyen nem csak cirkónium, hanem a fogászatban használt fémötvözetek Chrom Cobalt ötvözetek, illetve Titán ötvözetek és üvegkerámia megmunkálására is. A továbbfejlesztés további elemét képezi, hogy a marógépet alkalmassá tesszük steril körülmények között történő megmunkálásra. Ennek az a célja, hogy a fogorvosok a saját rendelőjükben képesek legyenek meglévő (csontbankból) csontból (akár a beteg saját, műtét során szerzett csontjából) CB CT felvétel által szolgáltatott digitális (STL file) adatokból, számítógépen történő tervezés után, csontpótlás megfelelő geometriára történő megmunkálására.

A projekt első évében (2017.07.01-2018.06.30. között) az alábbi műszaki és szakmai előrehaladást értük el:

Fotó dokumentáció 2017-02-17

Projekt kezdés sajtóközlemény

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó
Visszaigazoló e-mail
Ajánlatkérés

Ajánlatkérés küldéséhez be kell jelentkeznie

Regisztráció